Hét kontinens ízei: Az afgán tök

Tudom, hogy nem régiben volt recept, de ezt az ételt mindenképpen meg kellett osztanom. Ha olvastátok már a Vörös veréb című kémkrimi könyvet biztosan tudjátok, hogy felfoghatatlan okokból az író minden egyes fejezet végén egy a történetben felbukkanó fogásnak a gyorsreceptét közli, amik ugyan nem töltenek be fontos szerepet, de kipróbálásra érdemesek lehetnek. Az egyik ilyen a (címben már említett) afgán tök volt, amit Dominyika, a szexi orosz kémnő evett étteremben mikor CIA ügynökkel randevúzott. Az eredeti Kaddo Bourani receptje következik.

Ez az étel nem egészen fitness kaja, sőt egyáltalán nem az. Ugyanis a sütőtökünket jó alaposan meg kell szórnunk cukorral. 😛 Fel lehet hördülni nyugodtan de, ha ez kell, hogy kicsit idevarázsoljam a kelet ízeit, én megteszem.

Kaddo bourani afgán tök 5

Szóval miről is van szó:

A pastuk, (megj.:Afganisztánban élő őslakosnép, ugyanis olyan, hogy afgán ember etnikailag nincsen) szeretik bőven fűszerezni az ételeiket és a cukorral sem bánnak csínyján. Ez itt sem lesz másképp.

Összetevők

  • olivaolaj
  • 2 db sütőtök
  • cukor

Húsos szószhoz:

  • olivaolaj
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 kg darált hús
  • 1 tk fokhagyma
  • 1 1/2 tk koriander
  • 1/2 tk kurkuma
  • só, bors
  • 500 g paradicsompüré
  • víz

Szószhoz:

    • olivaolaj
    • joghurt
    • fokhagyma

 

Elkészítés:Kaddo bourani afgán tök 4

Mossuk meg a tököket, majd vágjuk ketté őket. Szedjük ki a magokat és vágjuk ki a szálas részeket. Harmadoljuk el a feleket, majd hámozzuk meg egyesével. Ha szeretnétek, hogy gyorsabban süljön meg vágjátok még kisebb darabokra. Egy nagy tepsibe helyezzünk sütőpapírt, majd borítsuk rá a a darabokat. Öntsük meg oliva olajjal, majd cukrozzuk meg bőven.(Ezt hagyjuk el, ha kicsit fittebb ételt szeretnénk 😉 ) Tegyük be a 250 fokra előmelegített sütőbe és süssük egy óráig, amíg puha és sötét narancs nem lesz.

A marhahúsos szószhoz vágjuk fel a hagymát, majd dinszteljük meg. Adjuk hozzá a húst és a fűszereket. Ha aranybarnára sül öntsük hozzá a paradicsompürét és a vizet, és főzzük, amig sűrű nem lesz.

A joghurtot fokhagymával keverjük össze és kész is a szósz.

Az egyes összetevőket egymásra rétegezzük, vagy egymás mellé helyezzük az esztétikusabb kinézetért. 🙂

Jó étvágyat!

Kaddo bourani afgán tök 3