Hónap kedvence: Mogyoróvaj

A természetes 100%-ban mogyoróból készült krém egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban. Ezt én is tapasztaltam a közvetlen környezetemben, hogy egy csapásra mindenki oda meg vissza van a mogyoróvajért. Egyszerűen nem értettem, mi jó van abban, hogy folyékony földimogyorót kensz a pirítósodra. De hát egyszer él mindenki, üsse kő kipróbáltam.Mi jut eszetekbe a mogyoróvajról? Ugye, hogy a Ferrero által gyártott Nutella. Pedig maga a termék csak nyomokban tartalmaz mogyorót. Ha figyelmesen elolvassuk a feltüntetett összetételt, inkább hívhatnánk cukros olajkrémnek is. Nem éppen a legegészségesebb reggeli, aki pedig fogyni szeretne inkább kerülje el jó messzire, bármennyire is csábító a krémes mogyorós-csokis krém.

nutella-osszetevok

De mitől is más a valódi mogyorókrém. Első körben nem tartalmaz hozzáadott cukrot és olajat, tulajdonképpen 100% mogyoróból készül. Én a Peak mogyoróvaj készítményét próbáltam ki, de természetesen rengeteg más márkától is rendelhetsz. Ezek között inkább állagban és elkészítési eljárásban van különbség, de valahol ízesített verziót és mogyoró darabkás, ropogósabb változatot is találhatunk.

peak mogyoróvaj

A Peak mogyorókrém kicsit sűrűbb állagúak táborát erősíti, a kanál legalább is masszívan megállt benne, mikor felnyitottam a 1000 grammos dobozkámat. Ízre egyértelműen földimogyoró, semmi mellékes utóízt nem éreztem. Első körben két teljeskiőrlésű pirítóst kentem meg vele. Mivel a filmekben láttam, hogy amerikai barátaink szeretik a lekváros mogyoróvajas szendvicseket egy kis házi eper jam-et is raktam az egyik tetejére.

 Önmagában a kenyéren nem igazán győzött meg.

mogyoróvajas szendvics

Nem volt más mint , amire számítottam, de nem tudnám minden reggel ezt enni. A lekvárossal már más volt a helyzet, ezt már kicsit tartalmasabbnak éreztem. Finom volt eléggé, bár nem hiszem, hogy az ember diétájának sokat kedvez, ha folyamatosan tömi magába az olajos krémet, ami bár egészséges de mégis csak olajos. Ezzel viszont még nem volt vége a kísérleteimnek.

Rájöttem, hogy, mivel tényleg mogyoróból készült sűrű állagú olajról beszélünk, akár süteményekbe is rakhatnám a margarin, vagy a vaj helyett. Egész jó ötletnek tűnt, hiszen a legtöbb sütibe szükség van valamelyikre és ez egy egészséges módja lehet a kiváltásuknak.

Az alábbi szilvás süti receptet anyukámtól  tanultam még. Annyit módosítottam rajta, hogy a szükséges margarin helyett mogyoróvajat használtam. Eredményben a tészta enyhe földimogyoró ízt kapott, amit nem volt domináns, de a szilvával együtt tökéletesen kiegészítette egymást. Próbáljátok ki ti is 🙂 ! Ha a ropogós krémet választjátok, még egy extra ropogósságot is adtok a süteménynek. 

  • 4 db tojás
  • 10 dkg mogyoróvaj
  • 15 dkg barna cukor
  • 30 dkg liszt
  • 1 csg vaníliás cukor
  • fahéj ízlés szerint
  • 1/2 csg sütőpor
  • 40 dkg szilva

rusztikus szilvás süti 2

Elkészítés:

A szilvát mosd meg alaposan, pucold meg és magozd ki. Egy nagyobb tálba a üsd bele a tojásokat, add hozzá a cukrot és a mogyoróvajat. A mogyoróvajat ne melegítsd meg, hogy folyósabb legyen, mert éppen az ellenkező hatást fogod elérni. Hidd el így is majd könnyedén össze tudod dolgozni az alapanyagokat. Add hozzá a vaníliás cukrot,

a fahéjat, majd az egészet keverd simára.

Add hozzá a sütőporral elkevert lisztet, majd dolgozzuk össze.Végezetül a szilva darabokat is keverjük bele.

Egy pici kókuszzsírral (vagy olajjal) kenjük ki a tepsinket, majd morzsával szórjuk be. A tésztát öntsük bele és oszlassuk szét egyenletesen. 

180 fokos előmelegített sütőben körülbelül 40 percig sütjük.

Miért jó neked? A földimogyoró tápértékét tekintve 100 grammban mintegy 51 g zsír-, 25 g szénhidrát-, és 17 g fehérjeértékkel bír. Ebből is látszik, hogy javarészt zsírforrásban gazdag, főként telítetlen formában. A telítetlen zsírsavak rendkívül jó hatással van a keringési rendszer egészséges működésére, csökkenti a szívbetegségek, szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Nem mellékesen ezek a jó forrású zsírsavak az agy elsődleges tápanyagainak tekinthetők, ami szénhidrátszegény diétában igencsak jól jön, hiszen fokozzák az agyműködést, koncentrációt.

 

Forrás:

  • 1. kép: https://peakshop.hu/girl/miert-szeretjuk-a-mogyorovajat/
  • 2. kép: https://peakshop.hu/shop/peak_peanut_butter_mogyorovaj
  • https://peakshop.hu/shop/peak_peanut_butter_mogyorovaj