Paradicsomos bulgur mozzarellával töltött csirkével

Biztosan sokan láttatok már az Oscar-díjas Meryl Streep főszereplésével készül Julia&Julie –Két nő egy recept című filmet a mozikban, vagy otthon a kanapén. A sztori dióhéjban: Julia egy életvidám, energikus hölgy, aki kezdeti tehetségtelensége ellenére szakácskönyvet ír, Julie, akinek pedig évtizedekkel később a kezébe kerül a becses mű, elhatározza, hogy pár hónap alatt mind az összes receptet elkészíti.

Hasonlóra szerettem volna én is vállalkozni, bár az én részemről tényező is volt, hogy egyszerű és egészséges receptek legyenek a kiválasztott könyvbe. A 160 grammos szénhidrátdiéta elsősorban cukorbetegnek készült, akiknél lényeges info az ételek cukor tartalma. Sajnos nekem sok fantáziám nincs a főzéshez, de ezt az írónő kreativitása kárpótolja bőven. Mióta nálam van ez a könyv nincs többé uncsi rizs sülthús kombó és a zöldségfogyasztásom megháromszorozódott. Arra gondoltam, hogy egy-egy jól sikerültebb fogást megosztanék veletek is. Az első pedig legyen a sorban: Mozzarellával töltött csirkemell bazsalikomos-paradicsomos bulgurral 🙂 

A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik. Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik . Mivel a bulgurt előzetesen párolják, ezért a magyarok által ismert búzadarától eltérően jóformán alig kell főzni, akár elég csak vízzel leforrázni. Sok benne a rost, egy csésze bulgur a napi szükséglet 25%-át fedezi. Ezenkívül ugynagyon jó B- és E-vitamin, valamint vas forrás. Az gabonák közül az egyik, ami a legkevesebb szénhidrátot tartalmazza. Elkészíteni is ritka gyorsan lehet, bár tapasztalatom szerint picivel több só szükséges a vízbe szórni.(valamiért nem veszi át annyira az ízét).

Bevásárló lista

  • 12 dkg bulgur
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 4 evőkanál olivaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bazsalikom
  • 2 szál újhagyma
  • 30 dkg csirkemellfilé
  • só, bors
  • 2 szelet mozarella

A megmosott csikremellekbe apró zsebecskét vágunk, melyekbe kerül a sajt. Sózzuk, borsozzuk a csirkét a zsebecskéken belül is, majd belehelyezzük a felszeletelt mozzarellat. Ezek után serpenyőbe kiöntünk egy fél kanál olivaoljat és ropogósra sütjük a húst. A bulgurt sózott vízben készre főzzük, leszűrjük. Olivaolajjal és a paradicsom pürével elkeverjük. Miután kihült adjuk hozzá az aprított fokhagymát, a bazsalikomot és a karikázott újhagymát.

Ez az étel röpke 30 perc alatt kész, és ugye, hogy milyen egyszerű. 🙂

Forrás: Vrábel Krisztina: 160 grammos szénhidrátdiéta